Spathiphyllum
Water - Vrij veel
In het Amazonegebied, waar de Spathiphyllum vandaan komt, komt het regelmatig voor dat de rivieren overstromen. De plant kan dan gerust een aantal weken onder water staan en daarna weer net zo mooi als ervoor boven komen. Dat zegt eigenlijk al genoeg over de waterbehoefte van de Spathiphyllum: veel. Het is belangrijk om continu de grond vochtig te houden van de Lepelplant, wat in de praktijk neerkomt op minstens één keer per week water geven in de zomer en eens in de twee weken gedurende de wintermaanden. Het is bij de Spathiphyllum zelfs niet erg als er een laagje water onderin de pot blijft staan, wat uitzonderlijk is onder kamerplanten. Je zult het ook snel genoeg merken als je te weinig water geeft; de bladeren gaan slap hangen. Gelukkig schieten deze weer snel overeind wanneer ze weer water krijgen, je zal zien dat het blad dan niet meer hangt.
Zon - Licht, geen direct zonlicht
Niet teveel en niet te weinig. Daar houdt de Spathiphyllum van als het op zijn standplaats aankomt. Direct zonlicht vindt hij absoluut niet fijn en zal hij snel bruine of gele bladeren van krijgen. Maar om te bloeien heeft de Lepelplant toch ook licht nodig, dus helemaal in de schaduw is ook niet optimaal. Heb je alleen maar een plek in de schaduw dan kan je groene amigo er alsnog prima staan er er prachtig uitzien, maar hij zal dan niet bloeien. Voor een raam in het noorden of naast een raam op het oosten/westen is ideaal voor de Spathiphyllum. Let er in de winter wel op dat je deze plant niet boven de verwarming zet of als dit niet anders kan dat je ‘m zo nu en dan met water besproeit. Hij is namelijk gewend aan de hoge luchtvochtigheid van het regenwoud en de verwarming zorgt voor een nogal droge lucht.
Alhoewel de Pilea zeker een plek in de spotlights verdient wil hij het liefste niet in de volle zon staan. Dus kies een licht plekje voor ‘m waar hij niet verbrand door het direct zonlicht. Een plekje voor een raam op het noorden of naast een raam op het westen/oosten is perfect.
Snoeien & Bloeien
De Spathiphyllum staat bekend om zijn witte bloemen in de vorm van een halve kelk. Mits je ‘m goed verzorgd zal hij ongeveer twee maanden in bloei staan om vervolgens drie maanden rust te nemen voordat hij weer nieuwe bloemen aanmaakt. De oude bloemen blijven echter wel aan de plant zitten en worden langzaam maar zeker groen en uiteindelijk bruin. Je kunt deze het beste met steel en al afknippen, dus zo laag mogelijk bij de grond.
Ziektes
Als de luchtvochtigheid te laag is, wat vooral in de winter veel voorkomt doordat de verwarming aanstaat, is de Spathiphyllum vatbaar voor spint. Je kunt dit dus voorkomen door de plant regelmatig te besproeien met water en niet op een tochtige plek te zetten.